Site Loader

Idag är de flesta människor beroende av en bil för att sig till jobbet, skolan eller för att helt enkelt träffa sin familj och vänner. Men det har inte alltid varit så enkelt att ta sig fram på våra vägar och bilen har inte alltid varit ett sådant lättillgängligt transportmedel som man förknippar det med idag. I denna artikel kan man läsa om bilens historia och hur dess design och modeller har förändrats sedan den första bilen tillverkades och lanserades.

När tillverkades den första bilen

Bilar som landfordon har funnit sedan slutet av 1800-talet . Men blev inte ett transportmedel för allmänheten förens under 1900-talet. Trots detta kan man spåra bilens historia tillbaka till år 1769 då fransmannen Joseph Cugnot tillverkade den första självgående vagnen som drevs med hjälp av en ångmotor. Detta transportmedel tillverkades då på uppdrag av de militära myndigheterna i Frankrike. Vagnen som rymde 4 stycken personer togs dock snabbt ur bruk eftersom man var tvungen att stanna fordonet var 15 minut för att fylla på vatten. I Storbritannien påbörjades under denna tidpunkt också större experiment för att ta fram praktiska ångfordon. En man vid namn Francis Moore Uppfann år 1769 en vagn som han senare tog ut tre patent på. Om hans konstruktion färdigställdes är dock ännu idag oklart då den aldrig lanserades för allmänheten.  Istället räknar man Richard Trevithicks ångfordon som den första praktiska modellen som färdigställdes runt 1796. Senare lanserades en uppgraderad modell som man använde för persontrafik. Man använde då fordonet för att transportera personer mellan olika städer.

Bilens Utveckling

Man utvecklade sedan bilens drivningssystem från den traditionella ångmotorn till att istället utrusta fordonet med en förbränningsmotor. År 1862 var det första året som man påbörjade tillverkningen av fordon med denna typ av motor och uppfanns av ingenjören Étienne Lenoir. Med denna bil kunde man färdas längre på kortare tid. Med denna uppgraderade motor kunde man resa 11 km och tog då runt 90 minuter.  Den första bensindrivna bilen lanserades år 1870 och var nästa stora steg för att utveckla bilar som hade mer kraft och då kunde användas för längre sträckor. År 1891 kom den första bensindrivna bilen till Sverige och kunde ses på en industriutställning i Göteborg även för allmänheten. Importören för denna bil var firman Boye & Thoresen. Denna utställning gjorde att även Sverige öppnade upp ögonen för denna nya form av transportmedel och intresset växte fort.

Bilens Utveckling

Kända bilvarumärken som har satt spår

Genom tiderna är det flera stora bilmärken som har växt fram och haft avgörande betydelse för bilens utveckling, användande och spridning över världen. Till exempel var varumärket Benz det allra första varumärket att sälja självgående vagnar. Under 1890-talet då intresset för bilar började växa sig stort för allmänheten var det framförallt de fyra franska varumärkena Renault, Peugeot, De Dion-Bouton samt Panhard & Levassor som hade mest inflytande över bilens utveckling och design. Senare utvecklades även andra framstående företag som till exempel Ferrari, Rolls Royce samt Ford. Volvo är Sveriges största bilmärke som även dem har haft stor och avgörande betydelse för bilens utveckling då framförallt i Sverige.

Post Author: Carolina