Site Loader

Det franska bilmärket Bugatti har en gedigen historia som inkluderar flera händelser som har sammanvävt företaget och lagt grunden för det uppskattade varumärket som de är idag. Bugatti grundades redan år 1909 i Molsheim som under den tidsperioden var tyskägt. Grundaren hette Ettore Bugatti. Varumärket som inriktar sig framförallt på att designa och tillverka sport- och lyxbilar uppskattas av allmänheten på grund av dess stilfulla design och lyxiga känsla.

Företagets historia

Efter att företaget Bugatti grundades påbörjade tillverkningen av deras utbud av lyxiga bilar. Grundaren Ettore Bugatti som dog redan år 1947 hade ingen som kunde efterträda och varumärket led av svåra ekonomiska problem. Fram till 1947 hade varumärket endast tillverkat runt 8000 bilar och det var svårt att få det att gå runt ekonomiskt. Därför släppte Bugatti sin sista modell under 1950-talet och under 1960-talet köptes bolaget upp av flygdivisionen.
Det dröjde ända fram till 1990-talet innan Bugattis produktion återigen bestod av bilar. Då köptes nämligen bolaget upp av Romano Artioli. Han påbörjade arbetet med att göra namnet ryktbart  för de fantastiska lyxbilar som varumärket till en början var kända för. Idag ägs Bugatti av det gigantiska bolaget Volkswagen AG som dessutom äger rättigheterna till namnet. Bugattis utbud av sport- och lyxbilar kännetecknas framförallt av dess blåa färg som är en symbol för Frankrikes flagga och även är landets nationalfärg. 1920-talet och 1930-talet var Bugattis mest framgångsrika period på tävlingsbanorna. I och med andra världskrigets start var det svårt för varumärket att hålla försäljningen vid liv och dessutom förstördes större delen av deras fabrik i Molsheim under kriget. Detta gjorde att deras produktion fördröjdes och nylanseringar stoppades. Efter detta avtog deras produktion allt mer tills det köptes upp av Romano Artioli som blåste liv i företaget igen.

Populära bilar

Bugatti är framförallt kända för sina tävlingsbilar av modellerna Type 35 Grand Prix, Type 57, Type 55 samt Type 41 Royale. När Romano Artioli köpte upp varumärket lanserades även modellen Bugatti EB110 som var varumärkets nystart under 1990-talet. Bugattis bilmodell Type 41 som även kännetecknas som Royale tillverkades mellan åren 1927 till 1933 och är en varumärkets mest uppskattade modeller. Denna modell var designad för att passa kungligheter runt om i världen och hade lyx och effektivitet i stort fokus. Man använde Bugattis andra bilmodeller som grund vid tillverkningen av Type 41. Bilen utrustades med en transaxel som gjorde att det endast krävdes tre stycken olika växlar vid manövreringen. En startväxel, en direktväxel och en överväxel för lite snabbare landsvägskörning. Trots den väl utvecklade designen tillverkades endast 6 stycken av dessa bilar och av dem såldes endast 3. Detta berodde framförallt på det höga priset på runt 5300 pund som var nästan tre gånger så mycket som andra lyxbilar av samma klass vid denna tidpunkt. Detta gör Type 41 till en väldigt eftertraktad bil idag då den endast tillverkades i 6 stycken upplagor under denna tidpunkt.


Populära bilar

Bugatti idag

Varumärket köptes upp av det enorma bolaget Volkswagen AG och som då styrdes av chefen Ferdinand Piech. Piech är också känd för att vara ett av barnbarnen till Ferdinand Porsche.
Bugatti är än idag ett uppskattat och eftertraktat varumärke som erbjuder sport- och lyxbilar för personer som letar efter väldesignade bilar med en stor kraft.

 

 

Post Author: Carolina