Site Loader

2018 var inget vanligt år för Chevrolet för det var då dags för bilmärket att fira 100 år som del av den stora amerikanska koncernen General motors som de blev en del av 1918. Grundades gjorde de däremot några år tidigare nämligen 1911 av schweiziske racerföraren Louis Chevrolet. Chevrolet var ett av sex barn (alla pojkar) i en familj där pappan arbetade som urmakare. 1886 bestämde sig familjen att flytta till Frankrike och sedan vidare till Amerika.Tanken var hela tiden att han och hans bröder skulle sälja hembryggda vinpumpar men när ett intresse för bilar fanns redan tidigt i åldern inte bara för Louis Chevrolet utan även för hans bröder så var det svårt att fokusera på något annat än att på något sätt lyckas ta sig in i bilindustrin. Han blev anställd på Fiats racingstall och blev snabbt en riktigt duktig racerförare. 1905 ansåg man att han var den snabbaste föraren i hela Amerika. William Durant som var grundaren till General motors la märke till Chevrolet och trodde på honom och när han dessutom visade sig vara en duktig designer så fanns det ingen tvekan om saken att ett samarbete behövde knytas och sedan var det dags för bilmärket Chevrolet att bli till.

Hur allt började

Den första bilen lanserades 3 november 1911 och tanken var då att lansera en bil som skulle kunna konkurrera med T-Fordarna. 1925 var Chevrolet en stor bidragande faktor till att T-forden försvann från marknaden. Det fanns helt enkelt andra bilar som var betydligt bättre vid de här lager som exempelvis Chevan. Chevan var en billig bil som dessutom kunde köra mycket snabbare än T-forden så det fanns inte längre någon anledning till att använda sig av en betydligt sämre bil när de faktiskt fanns bilar som var riktigt bra. På 50-talet började de modellerna som man idag anser är klassikerna att lanseras. På 50 och 60-talet gick det väldigt bra för bilmärket speciellt på den amerikanska bilmarknaden. Det gick förstås även bra för Chevrolet på andra ställen än i Amerika då man efter en mätning kunde se att 30% av alla bilar som såldes runt om i världen var en Chevrolet. Idag är Chevrolet mest kända för sina personlastbilar eller trucks som bilarna ofta kallas men såklart så finns det fler bilar i deras utbud än bara deras personlastbilar. Idag har ungefär 100 miljoner Chevrolet bilar sålts och det finns många anledningar till att vara en stolt ägare till sin bil om man har en Chevrolet.

Hur allt började
Hur allt började

Trotts att försäljningen har gått bra runt om i världen så bestämde sig General Motors 2013 att bilmärket inte längre skulle finnas att köpa i Europa. Beslutet innebar att det inte längre skulle gå att köpa en bil från Chevrolet från slutet av 2015. Beslutet till detta berodde främst på att de inte längre ville konkurrera med Opel och Vauxhall eftersom de också är bilmärken som ägs av General motors. Beslutet gäller de flesta av deras bilmodeller men det finns några undantag. Ett exempel är att det fortfarande är möjligt att köpa deras Corvette.

Post Author: Carolina