Site Loader

Bilmärket Ferrari är ett av världens mest kända och uppskattade varumärke när det kommer till lyxiga sportbilar med en väl utvecklad design och kraftfulla motorer. Deras bilar kan framförallt ses i tävlingar som Formula 1, Grand Prix eller GT-racing. Men dessutom är det ett eftertraktat bilmärke att äga för bilentusiaster världen över som vill ha någonting utöver det vanliga.

Varumärket Ferrari tog snabbt världen med storm tack vare sin vackra design, bilklädsel samt praktiska utrustning som även är vad som kännetecknar många av deras bilmodeller. Det är helt enkelt inte så konstigt att världen fascineras av de lyxiga bilarna från Ferrari.

Hur företaget grundades

Ferrari grundades år 1928 av Enzo Ferrari. Det italienska bilmärket påbörjade tillverkningen av den första bilen i racingstallet Scuderia Ferrari. Mellan åren 1929 och 1938 byggdes deras tävlingsbilar här och pryddes med det kända hästmotivet som omges av ett S och ett F som står för stallets namn Scuderia Ferrari. Deras kända bilar användes under denna tidpunkt av Alfa Romeo som Enzo Ferrari tävlade för sedan tidigt 1920-tal.
Under 1940-talet började Ferrari även tillverka sportbilar för allmänheten för att finansiera sin tillverkning av tävlingsbilar. I Sverige importerade man den första Ferraribilen år 1952 av ägaren Valdemar Stener. Idag är Autoropa den enda agenturen av Ferrari i Sverige och varumärket Ferrari är mycket eftertraktat.

Viktiga punkter i företagets historia

Ferrari har varit delaktiga i Fiat-koncernen sedan år 1969. De blev sedan egenägda den 4 januari år 2006 och börsnoterades också vid samma tidpunkt på Wall Street i New York. Tillverkningen av Ferraribilar sker idag i den italienska staden Moranello som ligger nära den större staden Modena. Dessutom har Ferrari ett större kontor i Nederländernas huvudstad Amsterdam. Företaget har idag runt totalt 3500 anställda världen över. Den första tävlingen som Ferrari deltog i under eget namn var år 1947 med sportvagnen 125 S. Två veckor senare vann Ferrari för första gången i Roms Grand Prix där Franco Cortese körde bilen.

Populära bilar

Om man letar efter ett bilmärke som har en gedigen historia och där samtliga bilar har en mycket kraftfull motor ska man verkligen kika närmare på Ferraris utbud av lyxiga sportbilar. Man räknar att Ferrari har 5 stycken olika bilkategorier som samtliga har ett brett urval av modeller att välja mellan. Man har till exempel de fyrhjulsdrivna bilarna. Här kan man hitta modellen FF som lanserades år 2011. 2013 lanserades Ferraris första Hybridbil som kallas för LaFerrari. Supersportbilarna har alltid varit en uppmärksammad del av Ferraris utbud. Inom denna kategori hittar man modeller som till exempel 250 GTO, 288 GTO, Enzo samt FXX. Sedan har Ferrari ett större urval av bilar med en frontmonterad motor. Hit hör modeller som till exempel 410 Superamerica. 500 Superfast och 250 Europa. Sist men inte minst erbjuder Ferrari också ett stort sortiment av bilar med en mittmonterad motor. Här hittar man några av deras populära modeller som Dino, F430, 488 GTB samt Testarossa. Idag kan man se Ferraris kända hästmotiv i de flesta biltävlingar världen över. Dessutom är deras bilar mycket eftertraktade av bilälskare överallt tack vare bilarnas design, funktion och starka motorer.

Populära bilar

 

Post Author: Carolina