Site Loader

Det finns nog många som drömmer om en Porsche. Det tyska märket har blivit synonymt med sportbilar och mer lyxiga modeller.

Det är kanske framförallt den legendariska och uppskattade 911-modellen som faller bilälskare i smaken, men bolaget har producerat en mängd olika varianter, både mer ekonomiska sportvagnar som 924-an och andra mer vanliga typer. Det är idag inte omöjligt att hitta en 924 på blocket för under 30000 kr. Grunden för framgången lades dock för ett stort antal år sedan, och faktum är att bolaget 2018 i teknisk mening firade 70-års jubileum från det att den första riktiga Porschebilen producerades. Trots detta så har de en historia innan denna bil som så många andra företag från den tiden med kopplingar till den dåvarande tyska krigsmakten. Både bilar och stridsvagnar till dessa var föregångare till vad nu är Porsche.

Ferdinand Porsche

Porsche grundades i den tyska staden Stuttgart 1931. Det var den tidigare bilkonstruktören Ferdinand Porsche som tillsammans med några finansiärer startade vad som i början var ett företag som utvecklade bilar åt andra bilmärken. Ferdinand gav även företaget sitt namn. De byggde upp sin kompetens bland annat genom att där konstruera lyxbilar för klienter som finansiärerna drog in, men även bilar under märket Volkswagen. Redan tidigt hade Ferdinand idéer om att skapa en egen bil som skulle vara en folkbil samt vara pålitlig och 1938 så kom Porsche 64-an. Det var i praktiken en Volkswagen med annan kaross och den kom aldrig förbi prototypstadiet. Under hela andra världskriget så var tillverkaren en del av den tyska krigsmaterialproduktionen. De tillverkade framgångsrikt bilar under VW märket samt diverse stridsfordon i mindre lyckad omfattning. Krigsslutet innebar att företaget hamnade i stora problem på grund av detta. Ferdinands son Ferry Porsche som hade en bakgrund i VW köpte ut de övriga inklusive fadern med ambitionen att skapa en sportbil under Porsche namnet. 

Sportbilar

Den första riktiga Porschebilen kom till 1948 och kallades Porsche 356. Ferry lyckades direkt och detta blev en mycket populär bil. Även denna bil hade en koppling till VW då delar från dessa användes i produktionen. Då märket var av det sportigare slaget så var det naturligt att de även användes inom racingen och de blev snabbt framgångsrika där. Flera nya modeller kom till, som 550 Spyder, 904 och 906, även de racerframgångar. Den kanske största framgången kom dock 1964 när den ikoniska 911-an lanserades. Bilen blev så framgångsrik att efterföljande modeller som var tänkta att ta över inte lyckades med detta utan 911-an blev kvar i en mängd olika former. En tävlingsvariant vid namn Carrera och en halvöppen kallad Targa var populära varianter.

Senare utveckling

Porsche som tidigare ägde delar i VW, ett bilmärke de varit nära knutna till under hela sin historia och som de försökte köpa upp, blev i stället en del av VW själva under 2010-talet. De hade då sedan 90-talet utvecklat och utökat sin modellkatalog med bland annat så kallade SUV-bilar. Dessa var framgångsrika och populära främst i USA.  Trots nyare sportbilar så höll 911-an kvar sin position som bästsäljare långt in på 2000-talet.

Senare utveckling

Post Author: Carolina