Site Loader

Som jag skrev i mitt första inlägg så har jag ett brinnande intresse för bilar, ett intresse som växt genom åren. Första gången jag fick upp ögonen för hot rods var när en bekant till mig dök upp en dag i sin t-bucket som han hade renoverat och byggt om från grunden. Efter en tur i den var jag såld och vem skulle inte vara det efter en åktur i en hot rod med över 500 hästkrafter.

Vad är en hot rod?

En del av er kanske nu undrar vad egentligen en hot rod är och jag ska här nedan försöka förklara på bästa möjliga sätt samtidigt som jag går igenom historien bakom detta bilkoncept. En hot rod är i grund och botten gamla amerikanska bilar som byggts om för att gå snabbt, framåt i en rak linje, alltså mestadels för dragracing. Vart det exakta uttrycket ”hot rod” kommer ifrån är inte riktigt klart men en del menar på att det härstammar från stulna bilar som man sedan bytt motor på och lackat om, för att sedan använda den själv eller sälja. Under bilproduktionens tidiga dagar så använde man inte av matchande chassi-, motor-, växellådenummer som man har idag, för att identifiera delarna med en specifik bil. Det var därför väldigt enkelt för tjuvar att stjäla en bil, byta ut dess motor och lacka om den. Detta gjorde att det var nästintill omöjligt att bevisa att bilen i fråga var stulen. Därav uttrycket hot rod, där ordet “hot” betyder het vilket också är ett uttryck för stulet gods eller produkt och ”rod” som är ett gemensamt uttryck för motorfordon. I dagens moderna samhälle så används uttrycket fortfarande av en myndighet i Kanada, närmare bestämt Ontario Ministry of the Environment, som klassificerar en bil som inte längre har motorn som monterades i  bilen när den byggdes, som en ”hotrod”.

Första gången som uttrycket dök upp var vid slutet av 30-talet i södra Kalifornien i USA där bilfantaster tävlade mot varandra i modifierade bilar på uttorkade sjöar. Intresset för denna typ av racing tog ordentlig fart efter andra världskriget, mycket tack vare att många av de soldater som nu återvände hem hade fått någon form av teknisk utbildning inom de militära och nu kunde arbeta på bilar och fordon utan större problem. Detta koncept att modifiera bilar användes redan under den så kallade ”Prohibition era” i USA, eller förbudstiden som det kallas på svenska, en period då tillverkning, försäljning och transport av alkohol var strikt förbjuden. För att undvika polisen och inte åka fast under dessa transporter valde man att modifiera sina bilar på samma sätt som en hot rod.

De första hot rods som byggdes var i grund och botten oftast en Ford Model T, Model A eller Model B. Modifieringarna som gjordes var att lätta vikten på bilen genom att plocka bort softtop på en cabriolet, stötfångare, motorhuv, vindruta och skärmar samtidigt som man trimmade motorn så att den levererade mer effekt. Man bytte dessutom ut hjul och däck samt modifierade fjädringen för bättre grepp och väghållning.

Post Author: Carolina