Site Loader

Om det är något som reflekterar amerikansk byggnadskonst så är det en hot rod, där man visar prov på innovation, frihet, anpassningsbar samt rådighet. Även om denna term idag används i flera olika sammanhang och har så gjorts över de senaste årtiondena där man inkluderat en stor mängd olika bilar inom Hot Rod sammanhang så ska i min mening ordet Hot Rod syfta på gamla klassiska amerikanska bilar som modifierats med en större motor och där man plockat bort så mycket onödig vikt som möjligt för att göra bilen snabbare. Inom hot rod ämnet så har vi flera olika typer av Hot Rods, från traditionella vilket innebär att det är ett fordon som tillverkats innan 1965 där man restaurerat och återskapat fordonet till hur det såg ut när det lämnade produktionslinjen, helt i originalutförande. Därefter har vi Street Rods och Resto-mods, där jag i förra delen skrev om just den sistnämnda typen, resto-mod. Gemensamt för dessa två kategorier är att det är specialbyggda med specifika mål i sikte så som komfort, stil eller prestanda eller en kombination av de tre. Man tar alltså det ursprungliga fordonet och förbättrar det med dagens moderna teknik och tillbehör så som uppgraderade bromsar, fjädring och drivlina.

Utbudet av fordon som kan användas till detta är oändligt, med bilar från sent 20-tal fram till tidigt 60-tal. Nu finns det dock vissa modeller som är mer populära än andra och några av de vanligaste som används av bilfantaster, tänkte jag lista här nedan.

Populära bilmärken

Ford Model A

De allra första hot rods som byggdes var i grund och botten en model A från 20- och 30-talet. Anledningen att Ford Model A var är så populär är att den tillverkades i så många exemplar vilket gör att det är någorlunda lätt att hitta, till skillnad mot Model T och B. Model T är dock den enklare av de tre att arbeta med på grund av dess enkla design men med färre producerade bilar, är det också svårare att hitta en Model T.

Buick

Förutom Ford är även Buick en populär bil att använda som grund till sin hot rod, då fordon från 1948-57 samt 60-talets modeller. Linjerna som en Buick erbjuder gör att man kan få en riktigt stilren och elegant hot rod om man använder en av modellerna från dessa perioder. En sänkt modell med en tuff stans, ser riktigt respektingivande ut och inget som man vill jävlas med.

Chevrolet

När det gäller Chevrolet så används många av dess modeller så länge bilen är tillverkade mellan 20- och 50-talet. Vare sig det rör sig om en pickup eller en personbil, en välbyggd Chevrolet kan bli en riktigt elegant och sexig hotrod om rätt person har arbetat på bilen. Med så många årsmodeller att välja mellan är det inte svårt att hitta en som tilltalar just dig, med kurvor på rätta ställen.

Mercury

En Mercury från 40- och 50-talet är en riktigt bra modell att starta ifrån om man är ute efter ett fordon med tufft utseende och inte nödvändigtvis är allt för fokuserad på prestandan. Detta är mer en glidarbil som har ett aggressivt yttre och som garanterat får folk avv vrida på huvudet när man kör förbi.

Post Author: Carolina