Site Loader

Inom bilsammanhang och då framför allt när det gäller hot rods kan man ibland även höra folk kallar vissa typer av rods för Rat rod. Men vad innebär detta egentligen och vad är det som gör att en bil ska klassas som eller anses vara en så kallad rat rod. I flesta fall är en rat rod en bil som efterliknar eller överdrivet försöker efterlikna de tidiga hotrods som byggdes mellan 40- och 60-talet i USA. Stilen ska dock inte blandas ihop med vad vi skulle klassa som traditionella hotrods, alltså en hotrod från samma tidsperiod som återställts till sitt ursprungliga skick som rod under denna period.

I många fall kan folk uppfatta en rat rod som att vara en ofullständig eller ej färdigbyggd bil, när den i själva verket är färdig då det var just den stilen man var ute efter att uppnå. Till skillnad mot många andra bilar så är en rat rod byggd för att enbart köras, inte nödvändigtvis ställas ut eller anmäla till biltävlingar. Det är en blandning av en unik stil men också ett stort fokus på körglädje och prestanda.

Rat rodens ursprung

Exakt vart och när uttrycket rat rod myntades råder det delade meningar om. Några menar på att uttrycket först dök upp i en artikel skriven av Gray Baskerville i tidningen Hot Rod Magazine där han skrev om bilar som bara var målade med grundfärg medan andra hävdar att ordet kommer ifrån Robert Williams som ägde en 1932 års Ford Roadster som var halvfärdig och bara hade grundats och inte fått den slutgiltiga lagren färg. Gray’s användning av uttrycket var i relation till Rat Bikes, motorcyklar som byggts genom att använda reservdelar från en mängd olika typer och märken av motorcyklar, ett hopplock med andra ord. Uttrycket ska ha förekommit i en mer negativ bemärkelse för att påvisa eller slå ned på den slutgiltiga produkten, att den inte var ett original eller en korrekt motorcykel i märkets bestämmelse. Denna uppfattning finns kvar än idag när det gäller hot rods, där folk menar att det inte är en riktig bil i sig, utan bara ett hopplock av skräp och att skapelser som dessa är en skam inom bilkretsar.

Rat rod rörelsen

När det gäller rat rod rörelsens ursprung så är det betydligt enklare att säga vart och när denna uppstod. Under 1987 efter att ha spenderat årtionden med att bytta hot rods och unika bilar valde bilbyggaren Jim “Jake” Jacobs att samla ihop de reservdelar han hade sparat på sig genom åren och använde sig sen av dessa för att bygga en rat rod baserad på en 1928 års Ford Phaeton chassi, ett arbete som han slutförde på blott 28 dagar. Fordonet hade inga skärmar, otroligt breda däck bak, en rostig och sliten kaross från en Ford Model A som modifierats, en avsågad vindruta och grill samt att man använde sig av en Chevy 350-motor och en 1939 års treväxlad Ford låda.

Han tog sedan sin skapelse och körde fordonet till Pleasanton i Kalifornien där han anmälde sig till Goodguys’ årliga bilutställning, Coast Nationals och detta med en bil som inte hade sett något arbete för att snygga upp karossen, inte hade målats eller fått någon inredning, bortsett från funktionella saker för att göra resan bekväm men framför allt göra fordonet lagligt. Han ställde bilen sida vid sida med fordon som fått hundratals timmars arbete och tusentals dollar spenderade på dem. Väl där tog han fram en hink med färg, en pensel och började måla bilen. Denna skapelse dök upp över två år innan den första, officiella rat roden dök upp.

Post Author: Carolina