Site Loader
Svenska biltillverkare

Volvo är den förmodligen mest kända svenska biltillverkaren i både världen och i svensk bilhistoria. Eller Saab, en annan stor biljätte som tyvärr gick i konkurs 2011. Men det finns fler svenska biltillverkare trots att de kanske inte slagit igenom lika stort som sina förfäder Volvo eller Saab, men fortfarande biltillverkare av rang som sätter Sverige på världskartan. Koenigsegg som grundades 1994 i Ängelholm, är till skillnad mot ovanstående bilmärken en svensk biltillverkare som bara tillverkar exklusiva superbilar, och deras modell CC 8S utsågs med sina 655 hästkrafter till världens starkaste bil av Guinness rekordbok i början av 2000-talet. Det ryktas även att det är just en Koenigsegg som ligger bakom rekordet för fortkörning i USA, detta har dock inte helt bekräftats.

Volvo

Volvo grundades 1926, och 1927 rullade den första bilen ut från fabriken på Hisingen. Namnet Volvo kommer från latin och betyder just ”jag rullar”. Idag finns även Volvo Group som tillverkar bland annat lastbilar och bussar. Redan innan den första bilen tillverkades så hade man redan planerat för lastbilstillverkning, och den första lastbilen från Volvo ritades 1926, alltså 1år innan den första bilen tillverkades. Trots bilarna så var lastbilarna den största mest lönsamma delen av företaget fram till 1950-talet. 1945 runt andra världskrigets slut var Volvo det enda företag i hela världen som producerade både personbilar, lastbilar, traktorer och bussar. 1999 sålde Volvo sin personbilsproduktion till amerikanske företaget Ford Motor Company, som 2010 sålde det vidare till kinesiska Geely. Volvos huvudkontor ligger fortsatt idag kvar på Hisingen där det hela en gång började, och Volvo har idag produktion i 18 länder.

Saab

Saab var en svensk biltillverkare som grundades 1947 i Linköping, och redan samma år levererade de sin första personbil. Saab fanns redan 1937 men var då en flygplanstillverkare. Efter andra världskriget minskade orderingången på flygplan, och 1947 tillverkades alltså den första personbilen med inspiration från Volvo att gå över till att börja tillverka just personbilar istället. Saab blev snabbt populära, och deras mest kända personbil var klassikern Saab 9000, men framgångssagan tog snabbt en dip. Redan 1970 rapporterades det att företaget hade dålig lönsamhet. Amerikanska företag General Motors gör ett försök att rädda Saab, men produktionen och försäljningen går allt sämre, man kan inte längre betala ut löner till företagets anställda. General Motors drar sig ur 2009, och den 19 december 2011 ansöker Saab om konkurs som redan samma dag beviljas. 2012 köper NEVS upp Saabs konkursbo. 2013 producerar NEVS den första bilen sedan Saabs konkurs, men redan 2016 meddelar NEVS att man slutar använda varumärket Saab som namn på alla nyproducerade bilar, och därmed försvinner märket Saab från marknaden.

Sveriges äldsta bil

Sveriges äldsta bil

Förutom Volvo och Saab finns flera biltillverkare från Sverige, bland annat Philipin, Regnsjöbiken, Allvevo, Hult Healey, Jösse Car, Sandcat m.fl. Den mest kända svenska bilen anses dock vara Cederholmaren – Sveriges äldsta bevarade bil. En hemmabyggd ångdriven bil som byggdes i Ystad 1892 av bröderna Cederholm. Bilen hade en topphastighet på cirka 10km/h. Cederholmaren finns idag på Ystads militärmuseum. Dock bör nämnas är att bröderna faktiskt byggde en likadan bil innan denna, men att den gick sönder på premiärturen.

Post Author: Carolina